blog-post image

Jak vybrat správnou podprsenku?

Jak si vybrat ideálně padnoucí spodní prádlo? Podprsenek je nekonečné množství, avšak vybrat si tu správnou je mnohdy opravdu nadlidský úkol. Věděli jste, že až 80 % žen, nosí špatně padnoucí podprsenku? 

Je to dáno tím, že nejčastěji nabízená velikost je 75B. Je to taková “univerzální velikost”, avšak pravdou je, že nemálo žen se v této velikosti pochopitelně necítí dobře, a to z prostého důvodu. Není to jejich velikost. 

Špatně padnoucí podprsenka může způsobovat to, že 100x denně si ji musíte popravit, je moc nízko, nebo vysoko, při zdvižení rukou vám prsa uniknou spodem podprsenky, a naopak při jiných pohybech vám padají ramínka.

Pod tričkem jde vidět, že podprsenka odstává, nebo naopak prsa moc stlačuje. V mnoha případech se i stává, že se ženy těší až si doma podprsenku sundají, že je táhne kolem hrudníku dokonce se jim i špatně dýchá. 

Tohle všechno je špatně. Žena by se v podprsence měla cítit jako v bavlnce. Naopak by ani neměla vědět, že ji na sobě má. Zároveň by se v ní měla cítit nejen komfortně, ale také sexy. 

Typy podprsenek

Na trhu existuje řada druhů podprsenek. Podprsenky se od sebe liší především podle jejich využití. Např. braletka, bardotka, balkonovka, push-upka, polovyztužená, nevyztužená, sportovní nebo snad kojící (mateřská) podprsenka, podprsenka bez kostic nebo s kosticemi, hladká (T-shirt) podprsenka, plunge, bez ramínek a mnoho dalších. 

Pár vybraných si popíšeme, jaké jsou jejich vlastnosti a pro jaký typ ňader jsou vhodné.

Vybrat podprsenku »

Hladká (T-shirt) podprsenka

Tato podprsenka je vhodná téměř pro všechny typy poprsí. Nosí se nejčastěji pod hladká upnutá trička, je dělá bez krajek a zbytečného zdobení, tak aby pod tričkem byla co nejméně nápadná. 

Tip na podprsenku vhodnou pod tričko:

Skiny Podprsenka  černá

Obr.:Skiny Podprsenka černá

Polovyztužená podprsenka

Polovyztužená podprsenka je vhodná hlavně pro středně velká až velká prsa. Udrží prsa tam kde jsou potřeba a často mají mírný push up efekt. Vyrábí se v kombinaci bavlny a krajky. Polovyztužená podprsenka vám zajistí hezký dekolt i s větším výstřihem. 

Balkonetka/Bardot

Balkonetka neboli bardotka je vhodná pro menší až středně velká prsa. Způsobuje lehký push-up efekt. Hodí se do hlubokých výstřihů, prsa díky ní vypadají ve výstřihu přirozeně.

Tip na balkonetku:

LASCANA Podprsenka  černá

Obr.: LASCANA Podprsenka černá

Sportovní podprsenka

Vhodná pro všechny velikosti prsou, je vytvářena tak, abyste v ní měli opravdu oporu při sportu. Má široká ramínka, funkční materiál. 

Tip na sportovní podprsenku:

Under Armour Isochill Team Mid Bra camo šedá / černá L

Obr.: Under Armour Isochill Team Mid Bra camo šedá / černá L

Vyztužená podprsenka

Tato podprsenka díky vyztužení podpoří středně velká až velká prsa. Hodí se hlavně do přiléhavého oblečení, takže upnutá elastická trička, pouzdrové šaty apod. 

Push-up podprsenka

Vhodná hlavně pro malá prsa. Zvýrazní je, zvětší a zpevní dělá tzv. push up efekt. Tato podprsenka se hodí do hlubokých výstřihů.

Jak si vybrat správnou velikost podprsenky? 

Velikost podprsenky měřte krejčovským metrem a oblečená v nevyztužené podprsence. 

  1. Změřte obvod hrudníku pod prsy. Metr přiložte těsně pod podprsenku, vydechněte. Metr nesmí ani viset ani být moc utáhnutý. Výsledné číslo si poznačte. 

  1. Změřte obvod prsou přes bradavky. Tedy v tom nejobjemnějším místě vašich prsou přiložte metr a změřte obvod kolem celého hrudníku. Dejte si pozor, aby vám metr nikde nesklouzával. Obvod prsou měřte v lehkém nádechu.

  2.  Naměřené hodnoty porovnejte s tabulkou velikosti každého produktu zvlášť. Každá podprsenka je jinak šitá, každá firma je také vyrábí jinak. Proto je důležité, vždy se na tabulku velikosti zaměřit. 

Vybrat podprsenku »

Na co si dát pozor při výběru ideální podprsenky? 

Obvod 

Obvod je část podprsenky, který prsa i podprsenku na správném místě. V případě, kdy zvednete ruce nad hlavu a podprsenka vám vyletí nad prsa, máte moc velký obvod. Zároveň by neměl být utáhly tak, aby se vám v něm blbě dýchalo, nebo byste měla otlaky. Obvod je opravdu důležitou částí podprsenky, nese skoro celou váhu vašich prsou. 

Odzkoušet přímo na vás můžete správný obvod tak, že v zadní části podprsenky odtáhnete obvod od těla a neměla by tam vzniknout mezera větší než 3 prsty. Naopak, v přední části podprsenky by se pod kostici neměl vejít více než jeden prst. 

Při koupi nové podprsenky je nutno myslet na to, že obvod se časem vytahá, tudíž je potřeba při zkoušení podprsenku zapínat na poslední (ten nejvolnější háček).

 

 

Ramínka

Ramínka by nikdy neměla nést váhu prsou. Pokud máte ramínka zařezané a nesou vaše prsa, může to způsobit i zdravotní problémy jako je bolest zad, bolest krční páteře, bolest v oblasti ramínek. Váhu prsou má nést obvod podprsenky, ne její ramínka! Tudíž ramínka nesmí být ani extrémně přitažená, ale ani by vám neměla z ramen padat. Zároveň je důležitá přímá úměra ramínek. Čím větší prsa a košíčky, tím širší by měla ramínka být. 

Košíčky 

V dnešní době má 80 % žen špatně vybranou podprsenku, a to nejen co se týče obvodu a přitažení ramínek, ale absolutně špatně zvolenou velikost košíčků. Dost často se stává, že ženám přes košíčky prsa prostě jednoduše řečeno přetékají. Naopak, jsou ženy, které nosí košíčky takové, že při předklonu vidíme celá jejich prsa a košíčky od nich odstávají.  

Dále je třeba také myslet na to, že velikosti košíčků se zmenšují/zvětšují úměrně s velikostí obvodu. Košíček B je tak u obvodu 70 menší než u obvodu 80. Například podprsenka 65/D má přibližně stejně velký košíček jako 70/C nebo 75/B. Když si např. zkoušíte podprsenku velikosti 75/B košíček je vám akorát a obvod naproti tomu větší, je třeba sáhnout po menší velikosti obvodu a zároveň zvětšit číslo košíčku. Správně byste tak měly vybrat 70/C.

Barva a materiál podprsenek

Barva a materiál je hodně individuální a dost často je volba na vkusu ženy anebo využití podprsenky. Někdo má rad hladké podprsenky pleťové barvy, které nejdou vidět pod uplým tričkem, někdo zase rudé krajkové podprsenky, které se hodí do velkých výstřihů a šatů.

Závěrečné shrnutí 

Při výběru ideální podprsenky se nezapomeňte změřit, a nakonec si podprsenku vyzkoušet a zjistit, jak vám sedí. Správné měření vám zaručí, že si dle tabulky velikostí vyberete tu správnou podprsenku a výběr správné podprsenky vám zase zajistí komfort. Barva a materiál je na vkusu každé z vás. 

Vybrat podprsenku »

 

TOP produkty z kategorie Podprsenky