blog-post image

Recenze nosítek Be Lenka mini a Be Lenka 4ever

V této recenzi se podíváme na nosítka od známé slovenské značky Be Lenka, která se proslavila kvalitními nosítky a barefoot obuví. V našem okolí máme spoustu maminek i tatínků, kteří jsou s nosítky od Be Lenka spokojení a značku doporučují s pozitivními ohlasy ve svém okolí. V této recenzi se podíváme na dva typy nosítek. První model je cca 3 roky starý model Nosítko Lenka 4Ever – Mandala, které je určené pro děti od 3 do 36 měsíců. Druhý model testovaného nosítka je nové nosítko Be Lenka Mini – Dots – Růžová, které je určené pro děti 0 až 18 měsíců staré. V recenzi porovnáme dvě různá nosítka, abychom případně mohli kvalitu potvrdit či vyvrátit.

Testování a recenzi jsme prováděli na dvou dospělých rodičích, kteří děti na střídačku nosili. Jedním byla žena vysoká 164 cm a muž vysoký 178 cm. Menší dítě má 6 měsíců a cca 6 kg, větší dítě má 2,5 roku a cca 16 kg.

Porovnání modelů nosítek

Prvním modelem je nosítko Be Lenka Mini – Dots – růžová, které je vhodné pro nošení dětí od 3 kg. Nosítko Mini – Dots nemá možnost křížení a jeho popruhy jsou klasické, ergonomicky tvarované. První nosítko můžete využít při nošení nejmenších miminek takřka od narození.

nosítko Be Lenka Mini – Dots – růžová

Druhé nosítko Be Lenka 4 Ever je určené pro trošku větší děti a doporučuje se pro nošení dětí starší než 3 měsíce. Série nosítek 4Ever se vyrábí ve dvou variantách ramenních popruhů – klasické ergonomicky tvarované popruhy bez možnosti křížení nebo široké s možností křížení. Naše testované nosítko Be Lenka 4 Ever má možnost křížení.

nosítko Be Lenka 4 Ever

Be Lenka má na výběr ještě ze třetího typu nosítka s označením Toddler, které je určené pro větší děti od 18 měsíců až po 3,5 roku. Zde jsou na výběr pouze popruhy klasické bez možnosti křížení. Model Toddler jsme při recenzi neměli k dispozici, takže jej nebudeme hodnotit.

Nosítko Be Lenka Toddler Mandala - Day klasické bez možnosti křížení

Obr.: Nosítko Be Lenka Toddler Mandala - Day klasické bez možnosti křížení

Be Lenka má v nabídce velký výběr vzorů a barev nosítek, takže nemusíte mít strach, že byste si nevybrali. Pokud máte holčičku, tak máte na výběr z veselých světlých barev a pro kluky zase odstíny modrých barev. Jestliže chcete univerzální model, pak máte možnost šáhnout například po šedé.

Testování nosítek

Při testování nosítek jsme se zaměřili hlavně na to, jak jednoduché je nosítko používat v každodenní životě. Někdo nosí děti v nosítku každý den, a to například v případě, že dítě nechce být v kočárku. Někdo naopak využívá nosítka příležitostně, například v případě, že jde s dětmi na výlet a dítě jde část cesty samo pěšky. Až když je unavené, tak se jde do nosítka.

Důležitý faktor je ten, zda si nosítko zvládne sama žena zapnout v případě, že nemá nikoho na pomoct, kdo by ji zapnul a přitáhnul popruhy, případně přidržel dítě v nosítku.

Be Lenka má na svém YouTube kanále dvě videa, na kterých ukazují, jak správně nosítka nastavit. Video s návodem, jak správně nastavit nosítko Be Lenka 4 ever a zde video, jak nastavit nosítko Be Lenka Mini.

Po shlédnutí videí jsme se tedy pustili do testování.

První testování bylo provedeno pro jistotu na panence, ale brzo jsme zjistili, že je vše jednoduché a intuitivní a rovnou jsme přešli k nošení dětí.

Ze začátku jsme si mysleli, že bude samotnému dělat problém si nosítko přichystat a že bude problém si zapnout zadní horní popruh a poté dotáhnout. Naštěstí je vše vymyšleno tak dobře, že si člověk vše nachystá, připne a dotáhne sám intuitivně.

Když se dává menší dítě do nosítka dopředu a nese se na prsou, je umístnění dítěte, zapnutí nosítka a dotažení popruhů téměř bez problémů. U většího dítěte, 15 kg+, které je lepší nosit na zádech jako batoh, je lepší, když vám se správným zapnutí někdo pomůže, aby bylo dítě v nosítko správně posazené a vy jako nosiči jste měli správně dotažené popruhy, které by vás neměly nikde nepříjemně tlačit.

Nosítko Be Lenka 4ever - Classic - Grey široké s možností křížení

Obr.: Nosítko Be Lenka 4ever - Classic - Grey široké s možností křížení

Ramenní popruhy

Ramenní popruhy jsou pohodlné, nikde netlačí a dají se pohodlně dotáhnout i za chůze. U novějšího nosítka (mini – dots) nám přišlo jednodušší a lepší řešení ramenní popruhů, a to z důvodu, že jsou zde přezky umístěny ve vodícím pásku. Tím pádem je s nosítkem mnohem lepší manipulace a jednodušší zapínání. Rozdíl můžete vidět na následujícím obrázku: 

Obr. Rozdíl mezi starým a novým modelem nosítka Be Lenka

Tento relativně velký rozdíl mezi nosítky už nemusí řešit majitelé nových nosítek Be Lenka. Doporučujeme tedy raději koupit nové nosítko, které má na základě připomínek maminek vyladěné vychytávky k dokonalosti.

Koupit nové nosítko »

Bederní pás

Bederní pás testoval muž i s 16 kg dítětem za běhu a rychlé chůze. Po pár kilometrech se bederní pár trochu povolil, ale neshledali jsme v tom žádný problém. Jen se při chůzi na chvíli zastavil, dítě si na zádech trochu poposedlo a bederní pás se znovu pořádně utáhnul po větší pohodlí dítěte i nosiče.

Kapucka

Výhodou je i kapucka, kterou můžete dítě přikrýt, když usne, aby na něj nefoukalo a mohlo bezstarostně spát.

Kapucka na nosítku

Kapucka na nosítku

Taška

K jednotlivým nosítkům se dá přikoupit i pytlík, do kterého se dá nosítko krásně schovat a dá se nosit na zádech jako baťůžek.

Taška na nosítko

Kojení v nosítku

Kojení v nosítkách od Be Lenka taky není žádný problém. Když děťátko dostane hlad, stačí si nosítko jemně povolit, poposunout si jej dolů ať se dítě dostane ke zdroji a může se začít. Dítě při kojení zůstane zakryto, má soukromí a nosítko jej chrání i před nepříznivým počasím.

Závěr a shrnutí

Na první pohled jsou nosítka od Be Lenka kvalitně ušitá. Při testování se to potvrdilo a šlo i vidět, že si při šití nosítek dávají záležet. Nosítko 4Ever, které je cca 3 roky staré vypadá téměř jako nové i po pravidelném nošení.

Nachystání nosítka a samotná manipulace s dítětem je jednoduchá a intuitivní. Dětem se v nosítkách líbí a rodičům je příjemné v nich dítě nosit.

Při porovnání s krosnou pro děti bylo příjemnější nést dítě v nosítku než v krosně, která nepříjemně tlačila a nedala se pořádně dotáhnout, aby správně držela.

Nosítka se dají využívat pro každodenní nošení i případně pro příležitostné výlety, v každém případě vás nikdy nezklamou.

Při této recenzi nemáme tedy jak jinak hodnotit, než 10/10.

Koupit nové nosítko »

TOP produkty z kategorie Nošení dětí

Podobné články

Nošení dětí: jaké jsou metody a jak na ně?

Nošení dětí v šátcích nebo nosítkách. Tato letitá tradice si získává oblibu po celém světě, protože stále více rodičů objevuje výhody nošení dětí. Nošení dítěte blízko těla může poskytnout mnoho výhod jak pro dítě, tak pro rodiče....