blog-post image

Hodinky: praktický, ale i módní doplněk

Hodinky jsou nejběžnějším typem šperků. Ukazují nejen čas, ale také odrážejí různé osobnosti lidí. Hodinky přicházejí v mnoha tvarech a velikostech s různými funkcemi. Existují hodinky pro každou příležitost a hodí se ke každému outfitu. V tomto článku si probereme, co to hodinky jsou, jaké mají funkce a jak je vybírat.

Co jsou to hodinky?

Hodinky lze rozdělit do tří hlavních kategorií: mechanické, quartzové a digitální. Mechanické hodinky jsou poháněny pružinami a ozubenými koly, zatímco quartzové hodinky jsou napájeny bateriemi. Digitální hodinky zobrazují čas v číselné podobě. Většina hodinek má také další funkce, jako jsou budíky, stopky a časovače. Hodinky sice primárně slouží k ukazování času, ale mohou sloužit i jako módní doplňky nebo symboly společenského postavení.

Hodinky se poprvé staly populárními v 16. století, kdy se používaly jako kapesní hodinky. Kapesní hodinky byly obecně ve vlastnictví pouze bohatých lidí, protože jejich výroba byla drahá. V 19. století se výrobní metody zdokonalily a ceny se snížily, díky čemuž byly kapesní hodinky dostupnější. Na počátku 20. století se hodinky začaly nosit na zápěstí a v polovině 20. století byly náramkové hodinky běžné u mužů i žen. 

Dnes jsou hodinky vyráběny různými značkami a přicházejí v široké škále stylů, velikostí a cenových relací. Ať už hledáte jednoduché hodinky nebo luxusní doplněk, najdou se hodinky, které vyhovují vašim potřebám.

Vybrat hodinky »

Jaké druhy hodinek si dnes můžete vybrat?

S tolika různými typy hodinek na trhu může být těžké rozhodnout, které z nich jsou pro vás ty pravé. Ale s trochou průzkumu můžete najít dokonalé hodinky, které budou odpovídat vašemu životnímu stylu. Zde je několik nejoblíbenějších typů hodinek, které jsou dnes k dispozici:

Společenské hodinky: Společenské hodinky jsou navrženy tak, aby je bylo možné nosit ke společenskému oděvu. Často mají tenčí pásky a jemnější obličeje než jiné typy hodinek. Společenské hodinky jsou obvykle vyrobeny z drahých kovů, jako je zlato nebo stříbro, a na některých jsou dokonce diamanty nebo jiné drahé kameny. Pokud potřebujete hodinky pro speciální příležitost nebo chcete něco, co na lidi udělá dojem, společenské hodinky jsou dobrou volbou.

Sportovní hodinky: Sportovní hodinky jsou určeny pro lidi, kteří vedou aktivní životní styl. Obvykle mají funkce, jako jsou stopky, časovače a počítadla kol. Sportovní hodinky jsou obvykle vyrobeny z odolných materiálů, jako je nerezová ocel nebo titan, a často mají gumové nebo plastové pásky, které jim pomáhají odolat úskalím aktivního životního stylu. Pokud hledáte hodinky, které s vámi udrží krok, sportovní hodinky jsou dobrou volbou.

Hodinky pro volný čas: Hodinky pro volný čas jsou navrženy pro každodenní nošení. Přicházejí v různých stylech a materiálech, ale obvykle jsou méně formální než společenské hodinky. Hodinky pro volný čas jsou dobrou volbou, pokud chcete něco, co můžete nosit stále, aniž byste se cítili nepatřičně.

Módní hodinky: Módní hodinky jsou navrženy spíše pro styl než funkci. Přicházejí v široké škále stylů, barev a materiálů a často jsou docela honosné. Pokud chcete hodinky, které jsou výrazem, módní hodinky jsou dobrou volbou. Jen mějte na paměti, že protože nejsou určeny pro funkci, nemusí vydržet tak dlouho jako jiné typy hodinek.

Bez ohledu na to, jaké jsou vaše potřeby, existuje typ hodinek, které jsou pro vás ideální. S tolika různými možnostmi, které máte k dispozici, si určitě najdete tu správnou, která bude vyhovovat vašemu životnímu stylu. Udělejte si proto čas na průzkum různých dostupných typů hodinek a najděte ty ideální pro vás.

Tip na módní hodinky:

GUESS Analogové hodinky  bílá

Obr.: GUESS Analogové hodinky bílá

Jak vybrat hodinky?

Při výběru hodinek záleží na mnoha faktorech. 

  1. Prvním faktorem je typ hodinek, které potřebujete. 
  2. Druhým faktorem je materiál hodinek. Hodinky mohou být vyrobeny z nerezové oceli, zlata nebo titanu. Nerezová ocel je nejodolnější, zlato je nejdražší a titan je někde mezi. 
  3. Třetím faktorem je velikost hodinek. Hodinky se dodávají v různých velikostech pro různé velikosti zápěstí. 
  4. Čtvrtým faktorem je cena hodinek. Hodinky se mohou pohybovat od několika stovek kč až po několika desítek tisíc. 
  5. Pátým faktorem je záruka. Na hodinky je obvykle záruka jeden rok, ale některé značky nabízejí prodloužené záruky.

Při výběru hodinek je důležité zvážit všechny tyto faktory. V závislosti na vašem rozpočtu, životním stylu a potřebách může být pro vás jeden typ hodinek lepší než jiný. Je také důležité nakupovat od renomovaného prodejce, abyste si byli jisti, že dostanete kvalitní produkt. 

Vybrat hodinky »

Na jaké technické parametry se zaměřit při výběru hodinek?

Při výběru hodinek byste se měli také zaměřit na tyto parametry: 

  • Materiál hodinek je důležitý, protože určuje, jak jsou odolné. Chcete mít jistotu, že hodinky jsou vyrobeny z vysoce kvalitního materiálu, který dlouho vydrží.
  • Důležitým hlediskem je také počet ciferníků na hodinkách. Pokud chcete sofistikovanější vzhled, možná budete chtít vybrat hodinky s více ciferníky. Pokud však dáváte přednost jednoduššímu designu, možná budete chtít vybrat hodinky s menším počtem ciferníků.
  • Osvětlení je dalším klíčovým faktorem, který je třeba zvážit. Pokud chcete hodinky, které jsou dobře čitelné za špatných světelných podmínek, možná budete chtít vybrat hodinky s podsvícením.
  • Důležitým aspektem je také funkce alarmu. Pokud potřebujete hodinky, které vám budou připomínat důležité schůzky nebo události, možná budete chtít vybrat hodinky s funkcí budíku.
  • Hlasitost je dalším klíčovým faktorem, který je třeba vzít v úvahu. Pokud potřebujete hodinky, které jsou dostatečně hlasité, aby je bylo slyšet v hlučném prostředí, možná budete chtít vybrat hodinky s vysokou hlasitostí.
  • Důležitým hlediskem je také hmotnost. Pokud potřebujete hodinky, které jsou lehké a pohodlné na nošení, možná budete chtít zvolit model s nižší hmotností.
  • A konečně, design je také důležitým hlediskem. Možná si budete chtít vybrat hodinky, které odpovídají vašemu osobnímu stylu.

To je jen pár technických parametrů, na které byste se měli při výběru hodinek zaměřit. Když vezmete v úvahu tyto faktory, můžete si být jisti, že najdete perfektní hodinky pro vaše potřeby.

Tip na hodinky s více ciferníky:

Emporio Armani Analogové hodinky  stříbrná / černá / tyrkysová / zelená

Obr.: Emporio Armani Analogové hodinky stříbrná / černá / tyrkysová / zelená

Jak vybrat hodinky podle příležitosti?

Hodinky jsou dokonalým doplňkem každého outfitu. Ale s tolika různými styly může být těžké zjistit, který z nich je pro vás ten pravý. Zde je rychlý návod, jak vybrat hodinky podle příležitosti.

Pro ležérní vzhled vyzkoušejte hodinky s koženým řemínkem s jednoduchým ciferníkem. Tento styl je ideální pro každodenní nošení a lze jej obléknout nahoru nebo dolů v závislosti na zbytku vašeho oblečení.

Pokud se chystáte na formálnější vzhled, rozhodněte se pro kovové hodinky s propracovaným ciferníkem. Tento styl dodá vašemu outfitu elegantní nádech a je ideální pro zvláštní příležitosti nebo pracovní události.

Hledáte něco jedinečného? Vintage hodinky jsou vždy dobrou volbou! Ať už sáhnete po starožitném stylu nebo po něčem s modernějším nádechem, vintage hodinky zaručeně zaujmou.

Vybrat hodinky »

Jak sladit hodinky s outfitem?

Hodinky jsou dokonalým doplňkem každého outfitu. Jak ale vědět, které hodinky si vybrat? Zde je pár tipů, jak sladit hodinky s outfitem:

  1. Zvažte příležitost. Elegantní příležitost vyžaduje sofistikovanější hodinky, zatímco neformální událost je ideální příležitostí, jak ukázat svou osobnost pomocí zábavných a trendy hodinek.
  2. Přemýšlejte o svém osobním stylu. Preferujete klasický vzhled nebo něco více trendového? Váš výběr hodinek by měl odrážet vaši celkovou estetiku.
  3. Věnujte pozornost detailům. Barva, materiál a řemínek vašich hodinek by měly ladit s oblečením, které máte na sobě. Pokud například nosíte kovový náramek, je nejlepší se vyhnout hodinkám s kovovým páskem.
  4. Zvažte velikost svých hodinek. Velké, robustní hodinky nemusí být nejlepší volbou, pokud máte na sobě jemné šaty. Naopak, malé a elegantní hodinky se mohou ztratit v odvážném outfitu.
  5. Nejdůležitější je vybrat si hodinky, ve kterých se budete cítit sebejistě a stylově. S tolika různými dostupnými hodinkami je snadné najít hodinky, které se hodí k jakémukoli outfitu a k jakékoli příležitosti.

Tip na elegantní hodinky:

Hodinky Swarovski zlatá barva

Obr.: Hodinky Swarovski zlatá barva

Jak pečovat o hodinky?

Hodinky jsou jemné předměty, které vyžadují náležitou péči, aby mohly správně fungovat. Zde je několik tipů, jak se o hodinky starat:

  • Nevystavujte hodinky extrémním teplotám, protože to může způsobit poškození vnitřních součástí.
  • Udržujte hodinky čisté tím, že je po každém nošení jemně otřete měkkým suchým hadříkem.
  • Pokud jsou vaše hodinky voděodolné, pravidelně kontrolujte těsnění, abyste se ujistili, že jsou stále neporušené.
  • Dávejte pozor, abyste hodinky neupustili nebo nenarazili, protože to může také způsobit poškození.
  • Nechejte své hodinky každých pár let opravit profesionálem, aby fungovaly hladce. Dodržování těchto jednoduchých tipů vám pomůže udržet hodinky v dobrém stavu po mnoho let.

Na které ruce se hodinky nosí a proč?

Hodinky jsou doplňkem, který existuje již po staletí. I když se styl hodinek mohl v průběhu času změnit, jedna věc zůstala konstantní: umístění hodinek na zápěstí nedominantní ruky. Ale proč tomu tak je? Proč nosíme hodinky na nedominantní ruce?

Existuje několik teorií, proč tomu tak je. Jedna teorie naznačuje, že hodinky se původně nosily na dominantní ruce, aby vojáci mohli snadno kontrolovat čas, a přitom měli ruku s mečem volnou. Jiná teorie tvrdí, že hodinky byly určeny k nošení na vnitřní straně zápěstí, aby byly chráněny před poškozením. Další teorií je, že se hodinky nosí na nedominantní ruce, aby se zabránilo jejich rychlému opotřebení. Dnes je však především tradicí, že se hodinky nosí na levé ruce.

Vybrat hodinky »

Jaký je rozdíl mezi hodinkami, které stojí pár set korun, a hodinkami, které stojí několik desítek tisíc korun?

Hodinářský průmysl nabízí širokou škálu hodinek v různých cenových relacích. Existují hodinky, které stojí pár set korun, a také luxusní hodinky, které mohou stát několik desítek tisíc korun. Jaký je tedy rozdíl mezi těmito dvěma typy hodinek?

Jedním z hlavních rozdílů mezi levnými a drahými hodinkami jsou použité materiály. Levné hodinky jsou často vyráběny z levnějších materiálů, jako je plast nebo nerezová ocel. Na druhou stranu luxusní hodinky se vyrábějí z dražších materiálů, jako je zlato nebo platina. Díky tomu jsou luxusní hodinky odolnější a mají delší životnost než levné hodinky.

Dalším rozdílem mezi levnými a drahými hodinkami je strojek. Levné hodinky mají většinou strojek quartz, zatímco luxusní hodinky mívají strojky mechanické. Quartz strojky jsou přesnější a vyžadují méně údržby než mechanické strojky. Mnoho lidí však preferuje vzhled a dojem hodinek s mechanickým strojkem.

Konečně dalším rozdílem mezi levnými a drahými hodinkami je značka. Levné hodinky jsou často vyráběny neznámými či méně známými značkami, luxusní hodinky většinou známých a zavedených značek. Luxusní hodinky také mívají lepší zákaznický servis než levné hodinky.

Existuje tedy několik rozdílů mezi levnými a drahými hodinkami. Obecně platí, že drahé hodinky jsou vyrobeny z lepších materiálů, mají hezčí strojky a pocházejí od známých značek. Při rozhodování o tom, jaký typ hodinek koupit, však nakonec záleží na osobních preferencích.

Tip na kvalitní drahé hodinky:

Emporio Armani Analogové hodinky  růžově zlatá

Obr.: Emporio Armani Analogové hodinky růžově zlatá

Jaký je rozdíl mezi pánskými a dámskými hodinkami?

Hodinky přicházejí ve všech tvarech a velikostech. Zatímco některé hodinky jsou unisex, většina hodinek je navržena s ohledem na mužské nebo ženské zápěstí. Jaký je tedy přesně rozdíl mezi pánskými a dámskými hodinkami? Pojďme se na to blíže podívat.

Jedním z nejpatrnějších rozdílů mezi pánskými a dámskými hodinkami je velikost ciferníku. Obecně lze říci, že dámské hodinky mají menší ciferník než pánské. Je to proto, že ženy mají obvykle menší zápěstí než muži. Hodinky s velkým ciferníkem mohou na ženském zápěstí vypadat objemně nebo mužně, zatímco malý ciferník se může na mužském zápěstí ztratit.

Dalším rozdílem mezi pánskými a dámskými hodinkami je design pásku. Dámské hodinky mají často tenčí a jemnější pásky než pánské hodinky

Vybrat hodinky »

Závěr blogu

Hodinky jsou jedním z nejoblíbenějších doplňků na světě. Ale s tolika různými typy a styly může být těžké zjistit, který z nich je pro vás ten pravý. Hodinky vybírejte podle vašeho rozpočtu, osobního stylu a preferencí a také podle toho, k jakému outfitu je ladíte. 

TOP produkty z kategorie Hodinky