blog-post image

Jak si správně vybrat plavky?

Blíží se plavková sezóna a vy zase vybíráte nové plavky. Ještě se vám nepodařilo vybrat takové, co vám vydrží alespoň dvě sezony a zároveň byste se v nich cítila skvěle? Mám tady pro vás pár rad a tipů, které by vám při výběru nových plavek mohly pomoci. Ať jste štíhlá nebo plnoštíhlá žena, nebo naopak muž, každý z vás se může v plavkách cítit perfektně, je potřeba pouze zvolit ty správné. 

Vybrat plavky »

Plavky dle jejich využití 

Nezapomínejte na to, že ne každé plavky se hodí na každou činnost, kterou v nich budete vykonávat. Pokud se plánujete pouze opalovat a sem tam si zaplavat, je jedno jaké plavky si pořídíte a vystačíte si i s těmi nejobyčejnějšími.

Avšak v případě, kdy se např. budete chtít naučit surfovat, nebo naopak jste profi surfař, nebudou vám rozhodně obyčejné plavky na běžné využití stačit. 

Plavky na rekreační využití 

Pokud se na dovolené plánujete pouze opálit, okoupat, zašnorchlovat si, budou vám stačit běžné plavky, které jsou dostupné snad všude v různých tvarech a barvách. Mezi ty nejznámější patří bikiny, jednodílné plavky nebo tankini. 

Bikiny - jsou dvoudílné plavky, které mají různé typy jak spodních, tak horních dílů plavek. Vrchní díl může být trojúhelníčkový s vycpávkou nebo bez, nebo může být jako kosticová podprsenka s push-up efektem, nebo vršek s bandážovým efektem bez ramínek nebo s nimi. 

Spodní díl má taktéž několik variant, a to buď standardní kalhotkové, na zavazování nebo bez. Nebo tvar kraťásků či kalhotky s vysokým pasem. 

Tip na bikinové plavky:

Printed Beach Classics Dvoudílné plavky Roxy Černá

Obr.: Printed Beach Classics Dvoudílné plavky Roxy Černá

Jednodílné plavky - jak již z názvu vyplývá, plavky jsou jednodílné. Dělají se v různých provedení, s prostřihy na bocích či v okolí dekoltu.

Tip na jednodílné plavky:

Sunstroke Jednodílné plavky O'Neill Modrá

Obr.: Sunstroke Jednodílné plavky O'Neill Modrá 

Tankiny - nejedná se o standardní košíčkový nebo trojúhelníčkový vrchní díl. Tento díl je prodloužen tzv. hrudníkovou gumou a může být prodloužen až pod pupík. Tento střih opticky zmenšuje ramena.

Tip na tankinové plavky:

s.Oliver Horní díl plavek 'Spain'  tyrkysová

Obr.: s.Oliver Horní díl plavek 'Spain' tyrkysová

Plavky na sportovní využití 

Pokud plánujete skákat do vody, surfovat, hrát beach volejbal, nebo jakékoli jiné vodní sporty, budete potřebovat plavky, ze kterých vám "nic neuteče" a budete se v nich cítit komfortně.

Vrchní díl těchto plavek pevnější než u těch standardních a často mívají zakrytý celý hrudník. Působí tak na první pohled jako sportovní podprsenky

Spodní díl bývá kraťáskový nebo dokonce s vyšším pasem nebo až ke kolenům. 

Plavky na intenzivní sport 

Tyto plavky využití ti, kteří celé dny nevylezou z vody a provozují nějaký vodní sport. V tuhle chvíli potřebují opravdu takové plavky, které nejen zaručí to, že vám nespadnou nebo se neposunou, tyto plavky bývají i šité z materiálů z UV filtrem, protože ve vodě se často smyje opalovací krém, a tudíž vaše tělo nebývá ochráněno.

Výběr plavek podle typu postavy 

Typ postavy “Obrácený trojúhelník”

Postava ve tvaru obráceného trojúhelníku vypadá tak, že máte úzký pas a ramena širší než boky. Pokud máte takovou postavu, budete potřebovat zvolit plavky tak, aby jejich spodní díl odvedl pozornost právě od vaší horní části těla. 

To znamená, že spodní díl plavek volte pestřejší a výraznější. Co se týče střihu spodního dílu, bude vám sedět jakýkoli. 

Tip na pestrý spodní díl plavek:

Florida Spodní díl plavek Desigual Barevná

Obr.: Florida Spodní díl plavek Desigual Barevná

Typ postavy “trojúhelník” 

Postava ve tvaru trojúhelníku, nebo jinak se jí říká postava ve tvaru hrušky, vypadá tak, že vaše ramena jsou užší než vaše boky. Tady to bude úplně naopak než v předchozím případě. 

Zvolte vrchní díl plavek tak, aby byl pestrý, výrazný a zajímavý natolik, aby odvedl pozornost od spodní části vašeho těla. Rozhodně vám však nedoporučuji volit pásové nebo kraťasové spodní díly plavek. Ty vaší postavě lichotit nebudou. 

Tip na vrchní díl plavek:

VENICE BEACH Horní díl plavek  světlemodrá / pink / kobaltová modř

Obr.: VENICE BEACH Horní díl plavek světlemodrá / pink / kobaltová modř

Typ postavy “jablko”

Typ postavy ve tvaru jablka, nebo taktéž nazývaná postava ve tvaru písmene O, je typická pro široký hrudník, skoro žádný pas a větší bříško. Ramena a boky jsou stejná nebo téměř užší než pas. 

K postavě tohoto typu se bude hodit spousta plavek, které jsou dnes označovány jako plavky pro plnoštíhlé, které odvádí pozornost od bříška na jiné partie těla. Nejlepší pro vás však budou buď jednodílné plavky anebo tankiny (to jsou plavky složené z delšího topu a kalhotek, nebo plavky s vysokým spodním dílem. 

Tip na tankinové plavky:

s.Oliver Horní díl plavek 'Spain'  námořnická modř

Obr.: s.Oliver Horní díl plavek 'Spain' námořnická modř

Typ postavy “přesýpací hodiny”

Typ postavy přesýpacích hodin, nebo také jinak řečeno postavu do X, by chtěla kdejaká žena. Při této postavě vám budou slušet jakékoli plavky. Máte ramena a boky stejně široké a pas úzký. 

Vybrat plavky »

Typ postavy atletická/chlapecká

Typ postavy atletická/chlapecká, je rovněž označována jako obdélník nebo písmeno I. Bývá to buď genetickými vlohami anebo tím, že žena, která takovou postavu má, ráda a hodně sportuje. Mezi boky a pasem je díky sportovní a posilování téměř neznatelný přechod. 

Pokud máte tento typ postavy, budou se vám hodit bokovky s vyšším pasem nebo zavazováním, které zvýrazní pas, nebo jednodílné plavky s propracovaným pasem. Ideální bude, když i pomocí push up vrchních dílů zvýrazníte váš dekolt.

Tip na push-up horní díl plavek:

Bahamas Vrchní díl plavek Desigual Růžová

Obr.: Bahamas Vrchní díl plavek Desigual Růžová

Velikost plavek 

Velikost plavek bývá téměř vždy označována jako oblečení, nebo spodní prádlo. Takže pokud jste zvyklá, že používáte košíčky 75B a kalhotky velikosti M, pravděpodobně to bude stejné i u plavek. 

Závěrečné shrnutí

Při výběru plavek nezapomeňte myslet na jejich využití. Pokud se v plavkách budete jen opalovat a sem tam se vykoupete, budou vám stačit plavky rekreační, běžně dostupné ve všech obchodech. 

Pokud však jste sportovec a víte, že ve vodě a vlnách strávíte celé dny, budete potřebovat plavky pevnější, sportovní. 

Nezapomeňte také na výběr plavek dle vaší postavy. Pak už si jen užijte vaši dovolenou!

Vybrat plavky »

TOP produkty z kategorie Dámské plavky

Podobné články

Jak vybrat plavky?

Léto je za dveřmi, a to znamená, že je čas začít přemýšlet o plavkové sezóně! Vybrat dokonalé plavky může být složité, zvláště pokud nevíte, kde začít. V tomto článku probereme různé dostupné druhy plavek a také to, jak si vybrat ...