blog-post image

Nošení dětí: jaké jsou metody a jak na ně?

Nošení dětí v šátcích nebo nosítkách. Tato letitá tradice si získává oblibu po celém světě, protože stále více rodičů objevuje výhody nošení dětí. Nošení dítěte blízko těla může poskytnout mnoho výhod jak pro dítě, tak pro rodiče. 

V tomto článku probereme různé typy nosítek a šátků, které jsou k dispozici, a jak si vybrat ten správný pro vás. Naučíme vás také, jak správně uvázat šátek na nošení dětí a jak si upravit nosítko či šátek pro maximální pohodlí. Nakonec upozorníme na některé z nejčastějších chyb, kterých se lidé při nošení dětí dopouštějí, abyste se jim mohli vyhnout.

Proč je nošení dětí tak oblíbené?

Existuje mnoho důvodů, proč se nošení dětí v posledních letech stalo tak populární. Za prvé to může být pohodlnější varianta pro miminko i pečovatele než tahání těžké autosedačky nebo kočárku. Umožňuje také dítěti být blízko u rodiče, což může být uklidňující a může uvolnit ruce rodiče, aby mohl dělat jiné věci.

Dětská nosítka přicházejí v mnoha různých stylech, od zavinovaček přes šátky až po strukturovaná nosítka. Určitě se najde takové, které bude vyhovovat vám i vašemu miminku. A jakmile začnete nosit děti, možná zjistíte, že už nikdy nebudete chtít opustit domov, aniž by se vaše ratolest přitulila k sobě.

Vybrat pomůcky na nošení dětí »

Proč se nosítka a šátky vůbec používají a kde tato metoda vznikla?

Nošení dětí se v posledních letech stává stále populárnějším, protože stále více rodičů hledá způsoby, jak se se svým dítětem spojit a zároveň mít možnost dělat věci kolem domu nebo na cestách. Zatímco na trhu je mnoho různých typů nosítek, někteří rodiče raději používají nosítko nebo šátek. Proč se ale tyto metody používají a kde se vzaly?

Nošení dětí bylo kdysi jediným způsobem přepravy dítěte. Zatímco šátky na nošení dětí a nosítka jsou v posledních letech stále populárnější, někteří rodiče stále preferují kočárek nebo postýlku. Nošení dětí má mnoho výhod, včetně schopnosti spojit se s vaším dítětem a zároveň dělat věci kolem domu nebo na cestách. Navíc může pomoci uklidnit vybíravé miminko nebo mu poskytnout pocit bezpečí.

Pokud uvažujete o použití nosítka nebo šátku k nošení dítěte, je důležité pochopit, jak to udělat bezpečně. Před zahájením jakékoli nové formy nošení dětí se vždy poraďte se svým pediatrem a před použitím nosítka nebo šátku si pozorně přečtěte všechny pokyny. S trochou cviku z vás bude během chvilky profík na nošení dětí!

Jaké jsou výhody a nevýhody nošení dětí v nosítku?

Nošení miminka v nosítku má spoustu výhod. Může vám uvolnit ruce, což je skvělé, pokud máte další děti, které můžete následovat, nebo pokud potřebujete zařídit věci kolem domu. Může také pomoci dítěti cítit se bezpečněji a pohodlněji, protože je blízko vašeho těla a slyší tlukot vašeho srdce.

Nošení dítěte má však i své nevýhody. Pokud se to neudělá správně, může to být nepříjemné jak pro dítě, tak pro rodiče. Váha miminka může zatížit i vaše záda a ramena. A nakonec je důležité zajistit, aby byly dýchací cesty dítěte v nosítku volné, aby neskončilo s plochou hlavičkou.

Celkově je nošení dětí skvělým způsobem, jak se s dítětem sblížit, a přitom dělat věci. Je důležité si být vědom možných rizik. Pokud máte nějaké obavy, určitě se poraďte se svým lékařem nebo pediatrem.

Tip na ring sling:

Ring Sling Be Lenka Folk - šedý

Obr.: Ring Sling Be Lenka Folk - šedý

Jaké typy nosítek si můžete vybrat?

Na trhu je mnoho různých nosítek, ale který je ten pravý pro vás a vaše miminko? Zde je přehled nejoblíbenějších typů nosítek, které vám pomohou vybrat tu nejlepší volbu pro vás a vaše dítě.

Nosítka jsou nejoblíbenějším typem nosítek, a to z dobrého důvodu. Rovnoměrně rozloží váhu dítěte na vaše záda a ramena, takže se pohodlně nosí po dlouhou dobu. Nosítka vám také umožňují držet miminko u těla, což může být prospěšné pro vás i miminko. 

Rebbonzos jsou dalším oblíbeným typem nosítek a nabízejí mnoho stejných výhod jako jiná nosítka. Bývají však levnější než nosítka a snáze se nastavují, takže jsou dobrou volbou pro rodiče, kteří s nošením dětí začínají.

Ringslings jsou typem nosítek, které lze nosit různými způsoby, díky čemuž jsou univerzální a pohodlné. Obvykle jsou vyrobeny z dlouhého kusu látky, který je provlečen dvěma kroužky a lze je snadno upravit tak, aby vyhovovaly potřebám vás i vašeho dítěte. 

Šátky jsou dalším typem nosítek, které lze využít různými způsoby. Nabízejí stejné výhody jako ringslingy, ale lze je také různě stylovat a vytvořit tak jedinečný vzhled.

Nosící bundy jsou dalším oblíbeným typem nosítek a nabízejí mnoho výhod pro vás i vaše miminko. Nosící bundy rovnoměrně rozloží váhu dítěte, takže se pohodlně nosí po dlouhou dobu. Umožňují vám také mít dítě blízko u těla, což může být prospěšné pro vás i dítě. Zároveň vás miminko i bunda udrží v teple při chladnějším počasí. 

Bez ohledu na to, jaký typ nosítka zvolíte, dbejte na to, aby bylo pohodlné pro vás i vaše miminko. Nošení dětí by mělo být pro vás oba příjemným zážitkem, věnujte proto čas hledání dokonalého nosiče pro vaši rodinu. A nezapomeňte, nošení dětí může být skvělý způsob, jak se s vaším děťátkem spojit.

Tip na nosítko:

Nosítko Be Lenka 4ever - Green široké s možností křížení

Obr.: Nosítko Be Lenka 4ever - Green široké s možností křížení

Jak vybrat velikost nosítek?

Při nošení dětí je jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte udělat, je ujistit se, že máte nosítko správné velikosti. Pokud je nosítko příliš malé, vaše dítě se bude cítit nepohodlně a mohlo by mu dokonce hrozit udušení. Pokud je nosič příliš velký, bude objemný a nepohodlný na nošení a vaše dítě by mohlo z nosítka vypadnout.

Existuje několik různých způsobů, jak určit, jakou velikost nosiče potřebujete. Prvním krokem je měření vlastního těla. Budete potřebovat znát délku trupu a obvod boků. Jakmile budete mít tato čísla, můžete se podívat na tabulku velikostí specifickou pro typ nosítka, o který máte zájem.

Další možností, jak najít dobře padnoucí nosítko, je zamířit do obchodu s nosítky. Tam si můžete vyzkoušet různá nosítka a nechat si poradit od školeného poradce pro nošení dětí. To je zvláště užitečné, pokud s nošením dětí začínáte a nejste si jisti, jaký typ nosítka chcete a jak děti do nosítek umisťovat.

Bez ohledu na to, jakou metodu použijete k nalezení správné velikosti nosítka, je důležité zajistit, aby vaše dítě bylo při nošení pohodlné a bezpečné. Nošení dětí by mělo být příjemným zážitkem pro vás i vaše nejmenší!

Vybrat pomůcky na nošení dětí »

Jak vybrat materiál nosítka?

S tolika různými typy nosítek a šátků na trhu může být obtížné rozhodnout, který z nich je pro vás a vaše dítě ten pravý. Jedním z důležitých faktorů, které je třeba vzít v úvahu, je materiál nosítka nebo šátku. Zde je několik věcí, které je třeba mít na paměti při výběru materiálu vašeho nosítka nebo šátku:

  • Prodyšnost: Chcete, aby nosítko nebo šátek byly vyrobeny z prodyšného materiálu. Hledejte nosítko a šátky vyrobené z bavlny nebo jiných lehkých, vzdušných látek.
  • Podpora: Látka vašeho nosítka nebo šátku by měla poskytovat dostatečnou oporu hlavičce a zádům vašeho dítěte. Vyhněte se křehkým tkaninám, které nemusí poskytovat dostatečnou podporu.
  • Pohodlí: Látka vašeho nosítka nebo šátku by měla být pohodlná pro vás i vaše dítě. Vyhněte se škrábavým materiálům, které by mohly podráždit pokožku vašeho dítěte.
  • Odolnost: Chcete nosítko nebo šátek, které vydrží více použití. Hledejte nosítka a šátky vyrobené z odolných materiálů, jako je bavlna nebo nylon.

Při výběru materiálu nosítka nebo šátku mějte na paměti tyto faktory a určitě najdete ten, který je pro vás a vaše dítě to pravé.

Tip na šátek:

Šátek Be Lenka Folk - modrý 4,2 m

Obr.: Šátek Be Lenka Folk - modrý 4,2 m

Jak vybrat způsob nošení dětí?

Nošení dětí existuje již po staletí a existuje mnoho různých způsobů, jak své dítě nosit. Jak tedy vybrat to správné nošení pro vás a vaše dítě?

Zde je několik věcí, které je třeba vzít v úvahu při výběru nosítka:

  • Vaše tělo: jste drobná nebo plus-size? Máte nějaké problémy se zády nebo rameny?
  • Počasí: pokud je venku horko, budete chtít nosítko, pod kterým se nebudete potit. Pokud je zima, budete chtít takové, která dítě i vás dobře zakryje a zahřeje.
  • Váš životní styl: jste aktivní nebo sedavý člověk? Bydlíte ve městě nebo na předměstí?
  • Jak dlouho budete nosit dítě: pokud potřebujete nosítko pouze na krátkou dobu, bude stačit jakýkoli typ. Pokud ale plánujete nosit dítě celé hodiny, pak si budete chtít vybrat takové, které je pohodlné a má dobrou podporu zad.

Jakmile zvážíte všechny tyto faktory, můžete se začít dívat na různé typy nosítek. 

Vybrat pomůcky na nošení dětí »

Jak správně uvázat šátek na nošení miminka?

Na trhu je spousta nosítek, ale jedním z nejoblíbenějších a cenově dostupných je šátek. Šátek je jednoduše dlouhý kus látky, který si uvážete kolem těla a vytvoříte tak sed pro své miminko.

Existuje mnoho různých způsobů, jak uvázat šátek, ale my se zaměříme na dva z nejoblíbenějších: klokaní nošení a nošení v kolébce.

Klokaní nošení je nejlepší pro miminka, kterým je minimálně šest týdnů a dokážou samy držet hlavičku nahoře. Chcete-li to provést, začněte tím, že si látku omotáte kolem zad a uvážete před břichem. Poté přetáhněte látku nahoru přes jedno rameno a dolů pod druhou paží. Nakonec látku zavažte v pase.

Nošení v kolébce je nejlepší pro mladší děti, které potřebují oporu pro hlavu a krk. Chcete-li to provést, začněte tím, že si látku omotáte kolem zad a uvážete před břichem. Poté přetáhněte látku nahoru přes jedno rameno a dolů pod druhou paží. Dále vezměte látku za záda a přetáhněte ji přes protější rameno. Nakonec látku zavažte v pase.

Obě tato nosítka lze upravit tak, aby byla těsnější nebo volnější v závislosti na potřebách vašeho dítěte a vaší úrovni pohodlí. Když poprvé začnete nosit miminko, může to trvat několik pokusů, než se z toho dostanete.

Jak správně nastavit nosítko?

Pokud jde o nošení dětí, existuje několik věcí, které potřebujete vědět, abyste to dělali správně. 

  1. V první řadě se ujistěte, že je nosítko správně nastaveno. To znamená, že popruhy by měly být dostatečně utažené, aby bylo dítě v bezpečí, ale ne příliš těsné, aby byly nepohodlné. 
  2. Zadruhé se musíte ujistit, že hlavička dítěte je podepřená. To lze provést pomocí kapuce nebo nastavením polohy dítěte tak, aby jeho hlavička byla výše než zadeček. 
  3. Nakonec se ujistěte, že se při nošení nosítka budete cítit pohodlně. To znamená dbát na to, aby popruhy nebyly příliš těsné a abyste se mohli volně pohybovat. Pokud se budete řídit těmito jednoduchými tipy, nošení dětí bude hračka.

Jaké jsou nejčastější chyby při nošení dětí v nosítku nebo šátku?

Většina nových rodičů touží vyzkoušet nošení dětí, ale ne vždy vědí, jak to udělat bezpečně. Zde jsou některé z nejčastějších chyb, které lidé dělají, když nosí své dítě v nosítku nebo šátku:

  • Nezkontrolování pevného usazení: Je důležité se ujistit, že je vaše dítě v nosítku nebo šátku dobře zajištěno. Volný střih může být nebezpečný a nepohodlný pro vás i vaše dítě.
  • Nošení špatného typu bot: Nošení vysokých podpatků nebo žabek při nošení dětí je recept na katastrofu. Před nasazením nosítka nebo šátku se ujistěte, že máte na sobě pohodlnou obuv, která vás podpoří.
  • Nevěnování pozornosti poloze dítěte: Je důležité sledovat polohu dítěte a ujistit se, že se nehrbí nebo nehrbí. Dobrá poloha pro miminko je vzpřímená s páteří ve tvaru „C“.
  • Nesprávné nošení nosítka nebo šátku: Před nasazením nosítka nebo šátku si pozorně přečtěte pokyny. Nesprávné nošení může způsobit bolest nebo nepohodlí pro vás i vaše dítě.

Tip na rebozo:

Rebozo Be Lenka Pavučinka - Galaxy

Obr.: Rebozo Be Lenka Pavučinka - Galaxy

Závěr blogu

Nošení dětí je neuvěřitelně prospěšná činnost pro miminko i pro pečovatele. Nejen, že poskytuje způsob, jak se s dítětem spojit, ale také může pomoci dítěti cítit se klidněji a bezpečněji. A pečovatelům může nošení dětí uvolnit ruce, aby mohli dělat jiné věci.

Na trhu je k dispozici mnoho různých typů nosičů a šátků, takže je důležité udělat si průzkum, abyste našli ten, který bude nejlépe vyhovovat vám a vašemu dítěti. Jakmile ale najdete perfektní nosič, budete si moci užívat všech výhod nošení dětí.

Vybrat pomůcky na nošení dětí »

TOP produkty z kategorie Nošení dětí

Podobné články

Recenze nosítek Be Lenka mini a Be Lenka 4ever

V této recenzi se podíváme na nosítka od známé slovenské značky Be Lenka, která se proslavila kvalitními nosítky a barefoot obuví. V našem okolí máme spoustu maminek i tatínků, kteří jsou s nosítky od Be Lenka spokojení a značku doporučují s ...